Waar kunt U ons vinden ?

De wijk Wambeek is een gehucht van de gemeente Steenokkerzeel en ligt aan de kruising van twee belangrijke gewestwegen: de N227, Mechelen-Tervuren, en de N21, Brussel-Haacht.

Volgens de bekende geschiedschrijver Jos Lauwers (deel II, p.7 van zijn boek "Steenokkerzeel, Ter Ham, Wambeek en Humelgem") zou Wambeek misschien wel de oudste van de drie dorpskernen kunnen zijn.
De eerste bewoning zou zich geconcentreerd hebben rond de beek die vloeit van het Hamkasteel naar de Veerlebeek en situeerde zich waar de huidige Wambeekstraat de beek kruiste (ter hoogte van het Hof van Wambeek - Wambeekstraat nr.70).

Tijdens de Franse Revolutie zou Wambeek zelfs gedurende vijf jaar (1793-1798) tot zelfstandige gemeente uitgeroepen zijn.

De juiste oppervlakte van Wambeek is voor interpretatie vatbaar maar uit kadasterkaarten blijkt dat men ze kan situeren tussen de grens met de buurgemeente Perk en het Kasteel Ter Ham. Welk huisnummer zich op de Van Frachenlaan nog tot Wambeek mag rekenen zal wel van de ingesteldheid van de bewoner afhangen. Deze site zal op dit gebied geen stelling nemen. Qua oppervlakte is de wijk Wambeek ongeveer gelijk aan de oppervlakte van Steenokkerzeel-centrum.

De voornaamste attractie van Wambeek is de nabijheid van de Nationale Luchthaven. Het uitzicht van Wambeek wordt er in grote mate door bepaald. Een gedeelte van de startbaan 25R ligt immers op het grondgebied van Wambeek en wanneer foto's van laag overvliegende vliegtuigen in de pers of op TV worden getoond is Wambeek dikwijls het decor.
Er wordt dus niet alleen muziek gemaakt in Wambeek. Het gebulder van opstijgende en landende vliegtuigen overstijgt op sommige ogenblikken werkelijk alles. De echte Wambekenaren hebben daarmee echter leren leven maar misschien is er beterschap op komst: de Vlaamse regering erkent immers de luchthaven als hinderlijk bedrijf waardoor men te lawaaierige vliegtuigen kan bestraffen en premies kan toekennen aan de omwonenden voor bijvoorbeeld een betere isolatie van de woningen. Om het gebulder te overstemmen hebben we natuurlijk nog de prachtige muziek van de Koninklijke Fanfare Sinte-Pharaïldis.

Jos Lauwers heeft het in zijn boek ook over de eigen aard van de Wambekenaren. Deze eigen aard speelde zeker mee bij de oprichting van de fanfare Ste-Pharaïldis in 1869. Over deze vereniging verneemt U meer op de volgende bladzijden.

Het lokaal van de Koninklijke Fanfare Ste.-Pharaïldis is gevestigd in het Gemeenschapscentrum "De Corren" - Van Frachenlaan 24A - 1820 Steenokkerzeel.


[Locatie] - [Geschiedenis] - [Patroonheilige] - [Bestuur] - [Het Orkest] - [Activiteiten]
[Muziekschool] - [Fotoalbum] - [Gastenboek] - [Links] - [Startpagina]


Koninklijke Fanfare Ste.-Pharaïldis
Webesign + Graphics by highgate '57